Gitaar Speciaalzaak Guitarrria Top
naar start naar assortiment naar internetwinkel opruiming, aanbiedingen en extra korting naar informatie pagina's   naar contactinformatie
Gitaarspeciaalzaak Guitarreria Snaren Monteren

Snaren Monteren

 

Benodigde materialen en gereedschappen:

1 - set nieuwe snaren
2 - snaarwindertje
3 - teakolie
4 - smeerolie
5 - draadtangetje
6 - terpentine en/of oud pannensponsje
7 - schoonmaakmiddel

benodigde materialen

'Benodigde materialen
klik op de foto voor een grotere weergave

1 - nieuwe snaren
Snaren die ouder zijn dan een maand of drie kun je het beste allemaal tegelijk vervangen vervangen. Nieuwe snaren klinken helderder en zouden afwijken van de oude snaren die doorgaans doffer klinken.
Er zijn vele merken goede snaren. Wij gebruiken hoofdzakelijk d'Addario J45 of J46 en Savarez Alliance Rood of Blauw.
De d'Addario snaren zijn standaard nylon snaren van goede, constante kwaliteit. J45 is het type normal; d.w.z. niet al te hoge spanning. J46 heeft een iets hogere spanning. Hetzelfde geldt voor de Savarez snaren. Rood is normale- en Blauw is hoge spanning. Hogere spanning geeft meer volume maar speelt zwaarder. 

In de Savarez Alliance set zijn de treblesnaren van een speciaal nylon dat behoorlijk veel dunner is dan de traditionele nylon trebles. Men noemt de snaren ook wel 'carbon' snaren. Ze klinken veel helderder en de klankkleurovergang van de vierde naar de derde snaar is gelijkmatiger. Elk voordeel heeft echter z'n nadeel. Ze klinken bij sommige spelers nogal scherp en hebben een behoorlijk hoge spanning. In elk geval de moeite om eens te proberen.

2 - snaarwindertje
Je kunt natuurlijk gewoon met de hand draaien maar voor minder dan een vijf euro koop je al een zg. snaarwindertje, een handig stukje gereedschap om snaren te vernieuwen. Koop er een waar het draaipunt zowel aan de voor- als aan de achterkant van het handvat wordt gedragen. Als het draaipunt eenzijdig wordt gedragen is het ding waarschijnlijk snel kapot.

3 en 4 - teakolie en smeerolie
Gewone huis, tuin en keuken teakolie voor de toets en smeerolie voor de mechanieken. Je kunt zowel naaimachineolie als schone motorolie gebruiken. Geen fietsenkettingolie o.i.d. Bij het indrogen laten ze een vetlaag achter.

5, 6 en 7 - overige gereedschappen
Voor het afknippen van de snaren heb je een klein draadtangetje nodig en voor het schoonmaken van de toets terpentine. Heel oud, hardnekkig vuil kun je proberen te verwijderen met een oud pannensponsje. Een nieuw schuursponsje is veel te scherp. Hoe ouder hoe beter.
Voor het poetsen van de gitaar gebruiken wij vaak Glassex of iets wat daarop lijkt. Gitaarpolish uit flesjes laat vaak een mooiere glans achter omdat er een beetje was in zit.

 

Aan de slag

1 - snaren demonteren
2 - mechanieken schoonmaken en oliën
3 - toets schoonmaken en oliën
4 - gitaar poetsen
5 - snaren monteren:
     a - de nylons
     b - de bassen
6 - gitaar stemmen

1 - snaren demonteren
Draai de snaren om en om los. Begin in het midden met de vierde snaar. Daarna de derde, vervolgens 5 - 2 en 6 - 1.

snaren demontage
Snaren demonteren
Klik op de foto voor een grotere weergave

2 - mechanieken schoonmaken en oliën
Een groot deel van de problemen met mechanieken waar wij mee te maken krijgen hebben te maken met slecht of geen onderhoud. Doe een druppeltje olie op de plaats waar de worm het tandwiel raakt (afb.1) en de haakjes waarmee de worm bevestigd is (afb.2). Draai aan het mechaniek zodat de olie zich verdeeld. Hierdoor komt vaak oud vuil los. Je kunt vervolgens met een doek de vuil geworden olie verwijderen. Breng zo nodig een druppeltje nieuwe olie aan.

mechaniek olien stap 1       mechaniek olienstap 2 
afb. 1                           afb.2
Klik op de foto's voor een grotere weergave

3 - toets schoonmaken en oliën
Bij een goede  gitaar is de toets van palissander of zelfs ebbenhout. Bij hele goedkope gitaren wordt ebben geïmiteerd door het zwart te verven. Op de toets blijft vaak vet en vuil achter. Nu de snaren eraf zijn ben je in de gelegenheid om de zaak eens goed schoon te maken. Meestal kun je een vuile toets prima schoonmaken met terpentine of wasbenzine. 

toets schoonmaken met terpentine 
schoonmaken met terpentine
Klik op de foto voor een grotere weergave

Heel hardnekkig vuil kun je proberen te verwijderen met een oud pannensponsje. Een nieuw schuursponsje is veel te scherp. Hoe ouder hoe beter. Je toets moet dan wel van hardhout zijn. Het laat misschien kleine krasjes achter in het hout maar die 'verdwijnen' grotendeels als we er teakolie op doen. Probeer het eerst met een klein stukje en kijk of het resultaat bevalt! De krasjes verdwijnen namelijk niet echt maar vallen minder op.

toets schoonmaken met oud schuursponsje sponsje 
schoonmaken met oud pannensponsje
Klik op de foto voor een grotere weergave

Let op!
Bij een gelakte toets verwijder je waarschijnlijk de lak.

Ook de fretten kun je schoonmaken met een oud pannensponsje. Verwijder zorgvuldig al het schuursel. Als je straks gaat poetsen zou het krassen op je lak kunnen geven.
Als alles schoon is kun je het ongelakte hout van de toets in de teakolie zetten. Het hout leeft meestal helemaal op en vooral palissander wordt opeens veel dieper van kleur.
Laat de olie 20 minuten intrekken en wrijf de toets daarna helemaal droog. Als je meer dan een keer per jaar snaren vernieuwt hoef je niet elke keer de toets te oliën. Het kan echter geen kwaad.

toets olien met teakolie
toets oliën
Klik op de foto voor een grotere weergave

4 - gitaar poetsen
Als alle snaren eraf zijn kun je bij alle hoeken en kanten en het is, net als bij de toets,  dé gelegenheid om te poetsen. Als je gitaar helemaal gelakt is kun je een vochtige doek gebruiken, Glassex is een veilig middel en maakt echte vette gitaren ook schoon. Er zijn allerlei guitarpolish middelen in de handel. De meeste hebben een beetje was in de substantie zitten waardoor de gitaar mooier blinkt. De meeste gitaren zijn gewoon gelakt met synthetische lak en kunnen veilig worden schoongemaakt volgens de bovenstaande omschrijving. Sommige gitaren echter hebben een ongelakt bovenblad. Dit kun je niet schoonmaken. Hele dure gitaren hebben een gepolitoerde laklaag waarmee je heel voorzichtig moet zijn.

5 - snaren monteren
En dan nu ... de knoopjes! Altijd lastig maar we zullen proberen om met een aantal foto's de knoopjes uit de doeken te doen. Er zijn ook vele knoopjes in omloop. We beperken ons tot één goede, eenvoudige methode.

Werk bij het monteren van de snaren van buiten naar binnen. Eerst de zesde dan de eerste etc.

Het knoopje van de bassnaren op de kam.
Steek de snaar door de kam en maak een lus om de snaar heen. Het uiteinde komt tegen de achterkant van de kam terug (afb1). Houd de snaar daar op zijn plaats en trek de knoop strak. Let op dat je bij het aantrekken geen knikken in de snaar maakt (afb 2). Duw de zijkanten van de lus naar elkaar toe en duw de voorkant van het lusje tegen de voorkant van de kam. De snaar moet zoveel mogelijk direct uit het gaatje over de kamstrip lopen, zonder door het lusje omhoog getrokken te worden.

knoopje op de kam bas stap 1        knoopje op de kam bas stap 2 
afb. 1                          afb.2  
Klik op de foto's voor een grotere weergave

Het knoopje van de bassnaren op de mechaniekrol 
Steek de snaar in het gaatje van de mechaniekrol en haal het terug omhoog. Maak een lus om de snaar heen. Zorg bij het opdraaien dat de snaar over de lus heen loopt. Twee a drie windingen om de mechaniekrol is voldoende. Vaak zijn kapotte mechanieken een gevolg van een te ver opgedraaide snaar die klem komt te zitten tegen het hout.  

knoopje mechaniekrol bas stap 1.jpg (18927 bytes)   knoop mechaniek bas stap2   snaar_verkeerd_oprollen.jpg (19532 bytes)   snaar_goed_oprollen.jpg (15877 bytes) 
afb.1                     afb.2                      fout                    goed       
Klik op de foto's voor een grotere weergave

Het knoopje van de nylonsnaren op de kam
Maak voor de zekerheid een knoopje aan het uiteinde van de snaar. Steek de snaar door de kam en maak, net als bij de bassnaar, een lus om de snaar heen. 

knoopje op de kam trebles stap 1
Klik op de foto voor een grotere weergave

Omdat de nylons gladder zijn moet de knoop uitgebreider zijn. Draai daarom het uiteinde bij snaar één en twee, drie maal om de lus heen. De derde snaar is dikker en kan maar twee keer om de lus worden gedraaid. De nylonsnaren van Savarez Alliance zijn dunner en moeten dus een keer extra om de lus geslagen worden.

knoopje op de kam trebles stap 2
Klik op de foto voor een grotere weergave

Houd je vinger op de kam zodat het uiteinde van de knoop achter op de kam blijft en trek vervolgens de snaar strak.

knoopje op de kam trebles stap 3
Klik op de foto voor een grotere weergave

Het knoopje van de nylonsnaren op de mechaniekrol
Leg de snaar over de mechaniekrol heen steek de snaar van onder naar boven door het gaatje (afb.1). Steek het uiteinde over de snaar terug in het gaatje (afb.2) en trek de nu ontstane lus strak (afb.3). 

knoopje op mechaniekrol e snaar stap 1   knoopje op mechaniekrol e snaar stap 2   knoopje op mechaniekrol e snaar stap 3
afb.1                    afb.2                     afb.3
Klik op de foto's voor een grotere weergave

Als het gaatje hiervoor te klein is kun je ook een platte knoop leggen zoals het begin van een schoenstrik (afb.1). Houd dan bij het aandraaien het einde in dezelfde richting als de snaar (afb.2). Het knoopje valt dan mooi in het gaatje (afb.3). 

knoopje op mechaniekrol g snaarstap 1   knoopje op mechaniekrol g snaar stap 2   knoopje op mechaniekrol g snaar stap 3
afb.1                    afb.2                     afb.3
Klik op de foto's voor een grotere weergave

Drie a vier windingen om de mechaniekrol is voldoende. Vaak zijn kapotte mechanieken een gevolg van een te ver opgedraaide snaar die klem komt te zitten tegen het hout.

knoopjes achter op de kam.jpg (17543 bytes)
eindresultaat achter op de kam
Klik op de foto voor een grotere weergave

6 - gitaar stemmen
Hiervoor hebben we een aparte pagina ingericht.

Guitarreria aanvaardt géén aansprakelijkheid voor schade die ontstaat als gevolg van het uitvoeren van de handelingen uit deze webpagina/brochure.

gevolgd pad: Informatief > Info Pagina's > Snaren Monteren <